Dag 31: 30 juni Portomarin – Arzúa, 56 km

Maandag                                                                         <terug>

Het symbool van de Camino

De laatste echte etappe. Want na Arzúa rest slechts een klein stukje naar Santiago. We hadden kunnen doorrijden naar onze eindbestemming, maar je leest overal dat je niet einde van de dag, vermoeid en wel in Santiago moet aankomen. Je ‘moet’ zorgen dat je er einde ochtend rond twaalf uur bent. Het is nog een fikse inspanning. Er zit een twaalf kilometer lange klim in. Niet zo erg steil, maar het gaat wel continue omhoog. We zijn midden op de middag in Arzúa. Arjan klampt weer een argeloze voorbijganger aan. Of die weet waar er ergens een camping is. Eigenlijk heb ik geen zin meer in een camping, want de ceremonie met mijn Campingaz luchtbed twee keer per nacht ben ik wel zat onderhand. Arjan komt vertellen wat de passant heeft gezegd. Hier links en daar rechts en na zoveel honderd meter is er dan een camping. We gaan op zoek. Of liever gezegd, ik laat Arjan zoeken, want hij heeft de passant gesproken en ik hoef niet zo nodig naar een camping. Het wordt niks. Arjan vindt niet wat hem is voorgespiegeld en is zwaar teleurgesteld in de passant die hij heeft gesproken. Hoe kan ’t toch dat iemand zijn eigen dorp of stad niet kent. Ik ben allang blij, want we gaan een refugio zoeken; geen luchtbedproblemen deze nacht. Al snel vinden we die. In de garage van de refugio hang ik mijn tent uit die nog nat is van de dauw vanochtend in Portomarin. We gaan naar een terras midden in Arzúa, op loopafstand van onze refugio. Al snel is er een kleine Nederlands-Duitse kolonie.

Terrasje pikken in Arzua

Naast Manfred de elektro-ingenieur uit een plaats in Duitsland vlakbij de Nederlandse grens zijn er Linze Veenstra en een jongeman uit Meijel. Zijn voornaam is Erwin en zijn tongval verraadt zijn afkomst. Jaap is er deze keer niet. Geen idee waar die zit. Na het terras zoeken Linze, Erwin, Arjan en ik een restaurantje. We eten met z’n vieren en praten over van alles. Het gesprek is wat minder luchtig dan andere keren. Het gaat over de diepere motieven van iemand om een tocht naar Santiago te maken. Het diner wordt besloten met een nagerecht. Ik vraag de ober naar queso. Eigenlijk zit dat niet in het menu, maar hij strijkt over zijn hart. Op de route naar Arzúa ontmoeten we een nieuw fenomeen.

Ligonde, twee Caminotoeristen

De Caminotoerist. Nadat we net voor Ligondo de N540 zijn overgestoken zien we de eersten. De kenmerken van een Caminotoerist zijn witte benen, een goedkoop rugzakje en een moeilijke tred. Dat laatste hebben sommige echte lopers ook, maar die hebben bruine benen en torsen een fikse, professionele rugzak mee. Caminotoeristen niet. Die hebben amper een stap in een wandelschoen gezet en denken gemakkelijk even de laatste kilometers af te leggen. Zo te zien valt het sommigen vies tegen. Dat is allemaal niet erg, als ze maar op ‘hun’ Caminovoetpad blijven en niet op het asfalt gaan lopen omdat dat wat gemakkelijker is. Het asfalt is van ons, fietsers, en uiteraard van auto’s en tractoren. Die horen ze aankomen en dan springen ze snel aan de kant. Een fietser hoor je niet, tenzij die flink belt. Op stukken waar we dalen, gaan we soms best snel. En als je na een bocht opeens een stel krakkemikkige Camino-toeristen voor je fiets krijgt dan is dat niet leuk. Je kunt bellen als je je bel zo gauw kunt vinden, maar bellen en remmen tegelijk is uitgesloten. Zeker als je behalve flink in je remmen knijpen ook nog een voetganger, die midden op de weg loopt, wilt ontwijken. Dus dat wordt schreeuwen. In het Nederlands kun je ze voor van alles uitmaken, ze verstaan het toch niet. Verstoord kijken sommigen je aan, alsof jíj op hún weg zit.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: