Dag 24: 23 juni, Burgos – Carrión de los Condes, 107 km.

Maandag                                                                         <terug>

De naam Carrión de los Condes verwijst naar de rivier de Carrión en naar de graven (condes) die in het stadje blijkbaar hebben gewoond. We verlaten het pension en ik laat een fooi achter voor de aardige mevrouw die als huismeester optreedt. Zo te zien is haar hoofdactiviteit het strijken van linnengoed voor hotels in de stad. In een van de ruimtes die we door moeten om onze kamer te bereiken liggen altijd stapels lakens en slopen en ze is vaak bezig met de strijkbout. Het bekende probleem doet zich weer voor. Hoe komen we weer op de route?

Cayuela, net buiten Burgos

We zoeken de uitgang van Burgos in zuidwestelijke richting. De zon is ons kompas. We vinden een weggetje in de goede richting, maar na een paar kilometer komen we in een dorpje waar de wereld –en in het bijzonder de weg- ophoudt. Ik weet zeker dat we goed zitten en dat achter gindse heuvel onze route loopt. We durven het echter niet aan om een smal, onverhard karrenspoor in die richting te volgen. Keren en op zoek naar een andere uitgang. Ik doe dat op gevoel; Arjan vraagt her en der naar de weg. Via de telefoonprocedure vinden we elkaar weer en daarna zijn we al gauw weer op de route. Het landschap is vrij saai. Glooiend, met op de akkers graan en soms ook andere gewassen. Geen bomen die schaduw geven. We prijzen ons gelukkig dat we kunnen rijden bij aangename temperaturen. We moeten er niet aan denken hier te fietsen als het dertig of meer graden is. In Cavia rijden we het steenslagpad op zoals ons boekje aangeeft. Het is er rustig. Met enkel een paar landarbeiders bij hun auto en verderop nog een gebruinde Spanjaard. Ik maak een video-opname van een paar minuten. Klik hier. De tocht naar Carrión de los Condes verloopt voorspoedig. Onderweg natuurlijk regelmatig eten en drinken.

San Anton

Een paar kilometer na Iglesias gaan we linksaf, richting Castrojeriz.  We passeren het Convento de San Antón (15e eeuw). Hier loopt de weg dwars dóór de vroegere kerk. Een heel apart gezicht. In Castrojeriz leggen we aan bij een albergue. We zitten buiten te eten, onder een overkapping aan een grote stenen tafel. Verder passeren we pelgrimsbrug over de rio Pisuerga; we komen nu in de provincie Palencia. De eerste grotere plaats is Frómista, met net daaarvoor het mooie sluizencomplex in het Canal de Castilla. In Carrión de los Condes vinden we het monasterio Santa Clara. Daarin zijn een museum en een refugio gevestigd. Mogelijk is ook nog een deel bewoond door monniken. Het museum is vandaag gesloten. Nadat we zijn ingehuisd gaan we de stad in. Op een terras kletsen we wat met een paar Spaanse Caminogangers en we delen chips en olijven. De Spanjaarden drinken cerveza con lemón. Dat bestel ik ook. Ik vind het lekker. Arjan is minder enthousiast. Carrión de los Condes is een mooi stadje, uiteraard met een Plaza Major, maar ook zijn er veel kerken. En nóg een monasterio dat inmiddels als drie-sterrenhotel dienst doet. Het regent een beetje, maar wij zitten droog op een terras onder de galerij aan het Plaza Major. Dit soort galerijen zien we veel vaker. Handig voor als het regent en als de zon onbarmhartig schijnt is er schaduw te vinden. Vanaf zeven uur, ongewoon vroeg voor Spaanse begrippen, serveren sommige restaurants het pelgrimsmenu.

Refugio in Monasterio Santa Clara

Pas na negenen komen de Spanjaarden eten en dus zijn sommige tafels twee keer bezet. We gaan een luxe restaurant binnen. Er staan fraai gedekte tafels. We melden dat we pelgrims zijn, op zoek naar een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Dat kan. We bestellen het pelgrimsmenu. Vaak, en ook nu, kunnen we nog een keuze maken uit een paar mogelijkheden. Standaard heeft het menu drie gangen en hoort er een fles wijn bij. Het kost meestal acht of negen euro per persoon. We maken onze keuze. Ik blijk het laatste exemplaar van het paellavoorgerecht gekozen te hebben. Arjan moet iets anders kiezen. Als hoofdgerecht bestellen we iets wat ons lekker lijkt. Nadat de bestelling is opgenomen hebben we contact met de Spanjaarden met wie we vanmiddag bier gedronken hebben. Ze zitten een paar tafels verderop. Ze adviseren ons een bepaald hoofdgerecht te kiezen, maar we hebben al besteld. Wanneer het hoofdgerecht wordt opgediend blijkt dat we hebben besteld wat de Spanjaarden adviseerden. Het is iets van varkensvlees. Het smaakt uitstekend. Om 21:00 uur gaan we naar buiten en lopen we nog even door het stadje. We hebben maar kort de tijd; om 22:00 uur gaat de poort van het monasterio dicht. We gebruiken de tijd om naar een fraai uitzichtpunt te gaan. Het ziet uit op het westen en op het noorden. We kunnen kilometers ver zien. Net voor tienen zijn we binnen. Het is inmiddels volle bak in het monasterio. Het was een mooie rit vandaag, zie de foto’s hieronder.

Brug over rio Pisuerga

Canal de Castilla


Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: