Dag 22: 21 juni, Belorado – Burgos, 50 km

Zaterdag                                                                         <terug>

Burgos, kathedraal

Vandaag gaan we naar Burgos. Omdat het zaterdag is besluiten we om de kortste route te nemen, de N120. De Haarlemse fietsroute maakt een omweg. Wij willen echter snel naar Burgos. Later blijkt dat Lia en Frans ook in Belorado hebben overnacht. We zagen ze daar niet. Zij zagen ons bij Tosantos rechtdoor gaan. Zij gingen er rechtsaf en volgden de officiële route. Onderweg leggen we weer aan voor de gebruikelijke koffiestop. Waarschijnlijk in Villafranca Montes de Oca. Daarna kregen we een onverwachte klim te verwerken. Op de kaart zie je dat niet zo en we hadden geen ondersteuning vanuit ‘de boekjes’. Daarin staan alle klimmetjes keurig aangekondigd. Een klim dus naar de Puerto de la Pedraja op 1150 meter. Verderop stoppen we nog even in een truckerscafé aan de N120, net voor Burgos. In Burgos gaan we naar de pelgrimscentrale. Die ligt midden in de stad. Het is er vrij druk en de beheerder maakt het met zijn gedoe nóg drukker. We wachten geduldig. Al snel wordt duidelijk dat de tent vol is en al helemaal geen fietsen kan herbergen. Een Zwitserse mevrouw vraagt ons om te helpen in haar conflict met de beheerder. Zij vindt dat ze recht heeft op een overnachting en de beheerder denkt daar anders over. We kunnen haar niet helpen.

Refugio, geen plaats voor fietsers

Gelukkig weten we de beheerder zover te krijgen dat hij een stempel op onze kaart zet. We melden ons weer bij de VVV met de vraag of er ergens een goedkoop hotelletje is. We worden verwezen naar Pension Victoria, vlakbij. Het is een eenvoudig onderkomen, achter een grote houten deur. Ik bel aan en meld dat er twee pelgrims aan de deur staan. We mogen binnen en kunnen een kamer met twee losse bedden krijgen. Voor twee nachten, want we willen de stad bekijken. Tenminste ik, want Arjan is al vaker in Burgos geweest. Vanwege veiligheidsredenen worden we verzocht onze bagage en onze fietsen naar tweehoog te brengen. We sjouwen ons een breuk in het grote trappenhuis. Als deze klus is geklaard gaan we op zoek naar een cerveza. We lopen wat door de stad en komen Lia en Frans weer ‘ns tegen. Samen drinken we wat op een terras onder enkele grote parasols, die voor deze gelegenheid als paraplu dienen. De regen valt met bakken uit de hemel.

Regen valt met bakken op Plaza Major

Het klaart op en we trekken verder door de stad. Omdat er vanavond alweer voetbal is en Arjan een echte voetbalfan is, zoeken we alvast een kroeg met tv, liefst op kruipafstand van ons pension. We vinden een kroeg die aan deze specificaties voldoet. En bovendien hebben ze tapas. Ik bestel een ración jamón met wat stokbrood en een glas wijn. Ik heb al eerder gezien dat ze in Burgos speciale worstjes hebben. Ook in deze kroeg liggen ze en ik wil er wel eens wat van proeven. De worst heet morcilla. Het is een bepaald soort bloedworst. De dikte van de worst is vergelijkbaar met een leverworst. Best lekker, maar niet voor elke dag. Het voetbal valt tegen, vind ik en ik besluit wat door de stad te gaan flaneren. Arjan blijft kijken. Na een tijdje kom ik poolshoogte nemen en het blijkt dat de verlenging aan de gang is. Ik ga weer even de stad in en maak wat foto’s en video van Burgos by night. Achter de kathedraal is het wat rustiger op straat. Daar bel ik even met Ellis. Weer terug bij de kroeg blijkt in de verlenging Nederland van Rusland verloren te hebben. Ik kan er niet echt mee zitten.


Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: