Dag 19: 18 juni, Pamplona – Puente la Reina, 38 km

Woensdag                                                                      <terug>

Centrum Pamplona

Centrum Pamplona

Tijdens het opstaan blijkt een van onze buren een Rotterdamse jongeman van midden twintig te zijn. Hij is te voet op weg naar Santiago. Vanuit Nederland. We vinden het een knappe prestatie. Na een ontbijtje in de stad wil Arjan nog even naar de kathedraal. Ik geef er de voorkeur aan even te wachten. Ik lees de Spaanse Metro en ben weer helemaal op de hoogte van wat er in de wereld speelt. We vinden de weg uit de stad en pikken de route weer op. Ik maak een fietsvideo van het landschap ten zuidwesten van Pamplona. We drinken koffie in Etxauri. Net voor we dit dorpje binnen rijden is er een hele steile klim. We stappen af en lopen een klein stukje. Al snel zijn we in Puente la Reina. Het is pas 12:30 uur. We gooien wat spullen uit, zodat die wat kunnen luchten en gaan naar het stadje. Onze nieuwe refugio (wij staan op het grasveld naast de refugio) ligt aan het einde van een steil zand/grind weggetje, net buiten het stadje aan de overkant van de rivier. Ook dit weggetje moeten we deels te voet afleggen. Puente la Reina is erg bekend omdat er een prachtige oude brug (puente) over de Rio Arga ligt en omdat hier twee pelgrimsroutes samenkomen. Een ervan komt uit het oosten.

Samenvloeien van de routes naar Santiago

Dit is de route die men volgt als men via de Puerto de Somport de Pyreneeën is overgestoken. De andere is de Voie de Tours, onze route. Er staat een pelgrim op het punt waar de routes versmelten. In het Spaans staat er bij het beeld: “Y desde aqui, todos los caminos a Santiago se hacen uno solo.” De brug ligt helemaal aan de andere kant van de stad. Hier blijkt dat soms de wandelroute en de fietsroute erg verschillen. De fietsroute komt bij de brug Puente la Reina binnen; de wandelroutes bij het beeld aan de andere kant van het stadje. Bij de stadspoort aan de brug treffen we de Rotterdammer. Hij is komen lopen en was er eerder dan wij. We moeten via onze route dus wel een heel eind zijn omgereden. We lunchen weer lekker: een aspergesalade, vier gehaktballen met frietjes. Peer, kaas en koffie na. We gaan terug naar de alberge (refugio). We willen nog even de was doen en moeten onze tenten nog opzetten. Van het was ophangen door Arjan maak ik een uitgebreide video. Je weet maar nooit waar ik die nog voor kan gebruiken.

Refugio in Puente la Reina

Na deze klusjes gaan we weer naar het stadje. We kijken naar de vele ooievaars die op alle hoge gebouwen hun nesten hebben gebouwd. En we lopen naar het beeld dat bij de samenvloeiing van de twee pelgrimsroutes staat. Op een terras drinken we een grande cerveza. Tegen etenstijd melden we ons weer in een restaurant. We nemen salade mixta, pollo, queso en café solo. Ik maak een foto van het kleine zoontje van de serveerster. Ook oma is in de zaak en is duidelijk trots op Jalil. Zoals in veel Spaanse restaurants staan de televisies aan. Eentje vooraan in de zaak en eentje achteraan. Op de tv vooraan is voetbal; we gaan vooraan in de zaak zitten. Nee, het voetbal is toch op de tv achteraan in de zaak. We verhuizen naar achteren. De serveerster ziet het aan en roept dat de tv vooraan veel beter beeld heeft en dat daar óók het voetbal komt. Wij breken weer op en nestelen ons weer vooraan in de zaak. Een gast (Engelse mevrouw) heeft het allemaal zitten volgen. Ze lacht zich een breuk om de vertoning die wij opvoeren. Spanje blijkt tegen Griekenland te moeten spelen. We zien de 1e helft.

Brug over Rio Arga in Puente la Reina

Brug over Rio Arga in Puente la Reina


Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: