Dag 12: 11 juni, Nanteuil-en-Vallée – Aubeterre-sur-Dronne, 99 km

Woensdag                                                                     <terug>

Arjan haalt bij de bakker het ontbijt. Ik ga op mijn beurt ook nog even langs de bakker. Ondertussen heeft Arjan thee gezet. We nuttigen ons ontbijt aan de huiskamertafel in de gîte. Arjan heeft nog worst uit Beek en Donk in zijn bagage, maar besluit het restant nu toch maar weg te gooien. Het is -vermoed ik- niet echt lekker meer.

Vertrek uit Nanteuil-en-Vallee

Vertrek uit Nanteuil-en-Vallee

Ik bied hem wat tomme de Savoye aan. Dat past beter bij deze ambiance. Voordat we de gîte verlaten stoppen we wat geld in de pot. Daarna levert Arjan de sleutel van de gîte in op het gemeentehuis. We gaan op weg. Tegen lunchtijd stelt Arjan voor om opnieuw een salade te gaan eten. Hij heeft de smaak te pakken. We nemen een salade composée. Weer erg lekker. Uiteraard leggen we in de ochtend aan bij een café voor koffie en een koffiekoek. Zeer belangrijk voor onze conditie.

In ‘de planning’ was voorzien dat we vandaag naar Angoulême zouden gaan. Maar we hebben dit plan bijgesteld. Onze ervaring met de grotere steden is niet geweldig en we besluiten de route ten oosten van Angoulême te nemen (het boekje geeft twee mogelijkheden). Omdat we ook nu weer de stopplaats willen laten afhangen van hoe we ons voelen, staat als eerste mogelijkheid Ronsenac op het programma.

Torsac, chateau

Daar aangekomen besluiten we door te gaan naar Aubeterre-sur-Dronne. Geen echt bewuste keuze, maar achteraf blijkt het een gouden greep. We gaan naar de camping die aan de Dronne ligt. Het is er -zoals overal- niet druk. In feite is er vrijwel niks te doen. We ontmoeten er enkele Nederlanders. Eén van hen is op vakantie met een Paradiso vouwwagen. Aangezien Arjan en Ineke vroeger lange tijd ook met zo’n wagen op vakantie zijn geweest krijgt het gesprek met hen al snel melancholische trekjes. Vandaag koken we niet bij de tent maar we gaan de stad in.

Monolitische kerk St. Jean

Er zijn immers twee interessante kerken die om een bezoek vragen. Die van St. Jean en die van St. Jacques. De kerk van St. Jean is zeer indrukwekkend. We mogen nog net binnen omdat we pelgrims zijn en onze stempelkaart kunnen laten zien. De kerk is een zogenoemde monolithische kerk. Helemaal uitgehouwen in de rotsformatie langs de Dronne. Het hoogste punt (binnen) is wel twintig meter hoog. Ook de andere maten zijn enorm. Er moet jaren steen gekapt zijn. Ook is er een necropolis in de kerk met meer dan tachtig sarcofagen. Ik maak een lange video-opname. Na het bezoek aan de kerk gaan we naar het centrale plein. We kunnen buiten, onder de platanen eten. Als voorgerecht een salade met warme gerookte kip, spekjes en moutardesaus. Als hoofdgerecht een werkelijk formidabele ossenhaas. Vervolgens kaas en koffie. Naast ons op het plein zit een ouder Chinees echtpaar. Ze hebben belangstelling voor onze fietsen en we raken aan de praat. Ze komen uit Sjanghai, maar wonen in Nederland (Den Haag). Hun dochter werkt bij ASML.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: